Skip to content

Ontwerptips

De 7 belangrijkste ontwerp tips

1. Wanddikte 3D print

De wanddikte is het belangrijkste onderdeel om rekening mee te houden. Wanneer de wanddikte te dun is kan het model te zwak worden. Het kan zelfs zo zijn dat de te dunne wanden helemaal  wegvallen in het uiteindelijk model.
Is een wanddikte te dik, dan kan het risico ontstaan dat het model te massief wordt en kromtrekt tijdens het afkoel traject, omdat het model zijn warmte dan niet kwijt kan.
Voor het beste resultaat is ons advies om de wanddikte tussen de 0.7mm en de 3 mm te houden.

2. Bewegende delen in 3D print

Wanneer een model 1 of meerdere onderdelen bevat die na het printen moet kunnen bewegen dan moet je goed opletten op de ruimte die tussen deze onderdelen zit.

De ruimte tussen deze bewegende onderdelen moet minimaal 0.5mm zijn.
Wanneer dit kleiner is dan zou het kunnen dat deze onderdelen tijdens het afkoelproces aan elkaar gaan vast kleven en dit zorgt ervoor dat het onmogelijk wordt voor deze delen om nog te kunnen bewegen. Het is een veel voorkomende fout tijdens het ontwerpen dat er wordt vergeten rekening te houden met deze tussenruimte.

3. Hol maken

Wanneer je een model uitholt verminder je de kans op vervorming. Dit komt omdat het model dan minder warmte bevat. Ook is het een slimme manier om op kosten en gewicht te besparen.
Plaats een gat( het liefste 2 gaten)in het model daar waar je het minste last van hebt. Deze gaten zijn nodig zodat de poeder uit het model verwijderd kan worden.

4. Kwetsbaarheid

Modellen met dunne wanden zijn erg kwetsbaar, vooral bij het reinigen kan dit gevaarlijk zijn.
Helemaal als er op deze dunne wanden zware delen steunen zijn ze extra kwetsbaar.
Het is dan slim om deze wanden dan wat dikker te maken.

5. Kromtrekken

Wanneer je grote platte vlakken laat 3D printen is de kans erg groot op kromtrekken.
Door ribben te plaatsen in het model kan dit voor een groot worden voorkomen.
Ook kunnen we kijken naar de oriëntatie in de 3D machine, dit kan ook schelen qua kromtrekken.

6. Tekst/details in het model

Wanneer je teksten en details in of op het oppervlakte van je model wil plaatsen is het slim om rekening te houden met een bepaalde dikte zodat deze wel goed zichtbaar zijn. Dit is minimaal 0.2mm.

7. Resolutie

Wanneer je het 3D file gaat exporteren voor 3D printen is het belangrijk om hem op te slaan met een goede resolutie. Wanneer je resolutie te laag is worden ronde onderdelen hoekig en wanneer de resolutie te hoog wordt dan wordt het file weer onnodig zwaar.

Mocht je aan de hand van deze 7 ontwerptips nog vragen hebben dan horen wij dit graag!